DownDog Jóga Stúdió

DownDog Jóga Stúdió

Jóga és nyaralás

avagy mit csinál egy fanatikus jógi a vízparton?

2014. július 02. - DownDog Jóga
Először is élvezd a napsütést és lazíts. Aztán pedig lehet kicsit gyakorolni is, ha hiányzik a jógázás. Ehhez szeretnénk egy kis segítséget nyújtani. 

 

60212.original-194.jpg

 

Helyszín, időpont

Fontos, hogy ne egy sziklaszirten próbáld az egyensúlyozó gyakorlatokat. Válassz olyan helyszínt, ahol lehetőleg stabil, vízszintes és sima a talaj. Ha nincs nálad jógamatrac, letehetsz egy polifoamot is keményebb felületnél, egyébként egy törölköző is elég lehet.

Minél kevesebb legyen körülötted a zavaró tényező, ami elvonja a figyelmedet. Ha ez nem megvalósítható, akkor fogd fel extra koncentrációs gyakorlásnak! Fő a pozitív gondolkodás, elvégre nyaralsz :)

Tűző napon ne gyakorolj! Vonulj árnyékos részre, ahol nem gyulladsz meg és nem süt a szemedbe a nap.

Időpontilag a legideálisabb a napfelkelte előtti időszak. Ám ez elég korán van, így válassz egy olyan időpontot, amikor nem a legnagyobb a hőség.

A nyaralós jógára is érvényesek azok az általános szabályok, hogy üres gyomorral gyakorolj, előtte és utána bőséges legyen a folyadékbevitel, de közben próbálj a lehető legkevesebbet inni.

 

A gyakorlatok - hogyan is kezdjem, mit is csináljak

Egyáltalán nem baj, ha nem tudsz/akarsz 90 percet erre szánni. Gyakorolj annyit, amennyi jól esik és belefér, csak tarts szem előtt ezeket a dolgokat:

  1. 1. Légzés. Tudod, ahogyan órán is. Nyugodtan, egyenletesen, szünetmentesen, csak orron ki és be. Ha megy, akkor a bandhákkal együtt.
  2. 2. Ilyenkor se erőltesd túl magad, figyelj arra, hogy ne sérülj le.
  3. 3. Bármennyire is rövidet gyakorolsz, legyen meg a felépítése: légzés beállítása - ráhangolódás, napüdvözletek, hogy átmozgasd a tested, utána az álló gyakorlatok, majd az ülő-fekvő végül a levezetés (fordított testhelyzetek) és a relaxálás.

Összegyűjtöttünk neked néhány képet a leggyakoribb ászanákról, és tettünk melléjük a galériákba egy tömör leírást.

 

 Képgaléria 1 - álló ászanák 

 

Képgaléria 2 - Ülő pózok
Képgaléria 3 - Levezetés

Bármennyit is jógázol, ezt a részt ne hagyd ki

 

Ha nagyon nincs időd,

viszont úgy érzed, hogy valamit mégis szeretnél csinálni,

akkor csinálj napüdvözleteket. Utána egy relaxálást. Fontos, hogy a gyakorlás lezárásaképpen mindig tartsunk egy pár perces relaxot, kényelmesen eldőlve hanyatt (tenyerek plafon felé, karok - lábak lazán és próbálj teljesen lazítani).



 

 

És az ashtanga fanatikus mit csinálhat?

Rólatok sem feledkezünk el. A legjobb, ha tanár felügyelete alatt gyakorolsz, de erre nyaralás közben kevéssé valószínű, hogy lesz módod - ha igen, akkor mázlista vagy. Azok, akik rendszeresen gyakorolják az ashtanga 1-es sorozatát, azok kellő körültekintés mellett, vigyázva, hogy ne sérüljenek le, gyakorolhatnak a szabadságuk alatt is.

 

Itt egy cheatsheet:

102829854.png

  • Suryanamaskara A: 5x
  • Suryanamaskara B: 3x
  • Navasana: 3x, aki érzi magában az energiát csinálhat 5-öt is.
  • Aki csak vezetett órán volt eddig, azoknak navasana után: Urdva Dhanurasana (híd) 3x és a levezető gyakorlatok.
  • Salamba sarvangasana: minimum 10 légzés, de, ha megy akkor 25
  • A többi fordított testhelyzetet 5, 7 v. 10 légzésig tartsd ki. 
  • Sirsasana, fejenállás: gyakrolhatod az előkészítését is illetve magát a fejenállást is. Próbáld addig tartani, ameddig tudod: 5, 10, 15 légzésig, szépen, lassan, sok gyakorlással eljutva a 25 légzésig itt is

FONTOS!

CSAK addig az ászanáig gyakorold a sorozatot, ameddig a tanároddal is tanultad! 

 

 

Bármilyen kérdésetek van a pózokkal, vagy a gyakorlással kapcsolatban, nyugodtan keressetek bennünket a Facebookon, emailben vagy az órákon is! :)

 

Felhívás játékra! 

 


Szeretnénk meginvitálni a Jógik is nyaralnak elnevezésű fenomenális játékunkra! Szóval, ha mentek britannia beach yoga.jpgnyaralni, kirándulni, lazulni valahova, csináljatok magatokról (vagy kérjetek meg valakit, hogy csináljon) jógázós képet. Lehet bármilyen ászana, a kedvenced vagy, amihez éppen kedved van! Akár egy egyszerűbb fa póz is tökéletes. 

A képeket összegyűjtjük és szeptemberben sorsolunk ajándékokat a beküldők között. Szeretnénk a képek közül csinálni egy válogatást is és - engedélyetekkel - ki is tennénk őket. Jó lenne, ha ezzel motiválnátok az itthon maradtakat és megosztanátok velünk is az élményeiteket, hogy veletek együtt örömködhessünk.

 

  • A játék időtartama július 01 - augusztus 31.
  • Sorsolás: Szeptemberben
  • Nyeremények: hohó, az meglepi lesz!
  • Képeket küldhettek az email címünkre: downdogjoga@gmail.com vagy a Facebook oldalunkon is üzenetben, postban, ahogy jól esik!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://downdogjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr596457141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása